Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

5 ερωτήσεις και απαντήσεις για μένα..



1) Γιατί κατεβαίνω υποψήφιος
Η ενασχόληση με τα κοινά, είναι ζήτημα χαρακτήρα και θέλησης για προσφορά. Δεδομένου ότι, η θέλησή μου συνδυάζεται με γνώσεις γύρω από σημαντικά θέματα της πόλης (πολεοδομικά, χωροταξικά, περιβαλλοντικά, αναπτυξιακά ζητήματα), θεωρώ ότι η πιθανότητα να επιτευχθούν οι στόχοι μου για αυτόν τον τόπο είναι μεγαλύτερη.

2) Γιατί επέλεξα το ψηφοδέλτιο του Σωτήρη Ντούρου
Όταν δέχτηκα την τιμητική πρόταση του Σωτήρη Ντούρου, ζήτησα να μου αναλύσει τους στόχους του και το όραμά του για αυτή την πόλη. Οι απόψεις μας κινούνται στον ίδιο άξονα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΖΟΥΜΕ! Θέλουμε να είναι μια πόλη φιλική, με σεβασμό στους κατοίκους που θα εκμεταλλευτεί την ιστορία της, αλλά και όλα τα πλεονεκτήματα που την έχει προικίσει η θέση της (Πάρνηθα, αρχαιολογικοί χώροι, συγκοινωνιακοί άξονες κ.λπ). Επιπλέον, σημαντικό για μένα είναι ότι ο Σωτήρης Ντούρος, είναι μηχανικός και άριστος γνώστης του Δήμου και των προβλημάτων του. Και όλα αυτά πέρα από κάθε κομματική αγκύλωση. Εκτός όμως από τον Σωτήρη Ντούρο, όλα τα στελέχη της παράταξης διέπονται από υψηλό αξιακό κώδικα και διακρίνονται για την υψηλή επαγγελματική κατάρτιση, ο καθένας στον τομέα του. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι δυνατότητες της παράταξης αν τελικά είναι η επόμενη δημοτική αρχή θα είναι απείρως σημαντικές για το καλό αυτού του τόπου.

3) Αν αποτύχω να εκλεγώ
Κατεβαίνω υποψήφιος καταρχήν για να καταθέσω τις απόψεις μου. Να ακουστεί τι οραματίζομαι. Αν δεν εκλεγώ είναι ανθρώπινο να στεναχωρηθώ. Η όποια στεναχώρια μου όμως, θα μετριαστεί και θα γίνει αισιοδοξία, αν ο λαός των Αχαρνών, επιλέξει ανθρώπους άξιους και ικανούς να κάνουν την πόλη μας καλύτερη! Και σε αυτή την περίπτωση, ως απλός δημότης θα είμαι δίπλα στην κάθε δημοτική αρχή.

4) Ποιο είναι το όραμά μου για την πόλη
Ίσως είμαι περισσότερο οραματιστής από όσο χρειάζεται, αλλά μέχρι τώρα νομίζω ότι η έλλειψη οράματος ήταν το κυρίαρχο μειονέκτημα όλων όσων διοίκησαν έως σήμερα ειδικά τα τελευταία χρόνια. Όμως ονειρεύομαι μια πόλη, για την οποία καταρχήν κανείς δεν θα ντρέπεται να την αναφέρει. Μια πόλη ευρωπαϊκή, σύγχρονη. Μια πόλη η οποία θα δίνει τη δυνατότητα για δουλειές (όχι φυσικά με υπαλλήλους στοιβαγμένους στο Δήμο), μια πόλη η οποία θα στηρίζει τους τοπικούς επιχειρηματίες, μια πόλη που θα προσφέρει ασφάλεια. Θέλω ο νέος Δήμος Αχαρνών να γίνει μια πόλη ευκαιριών, όπου θα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, μια πόλη φιλική στους κατοίκους, μια πόλη όπου οι χώροι πρασίνου θα αναδειχθούν, μια πόλη χωρίς περιοχές εκτός σχεδίου, μια πόλη όπου οι όλοι οι κάτοικοι θα απολαμβάνουν υψηλές υπηρεσίες χωρίς διακρίσεις, μια πόλη όπου το αυτοκίνητο δεν θα είναι απαραίτητο, μια πόλη στην οποία θα μπορείς να περπατάς χωρίς κίνδυνο, μια πόλη που δεν θα χρειάζεσαι αυτοκίνητο αλλά θα προτιμάς το ποδήλατο, μια πόλη με πολύ πράσινο, μια πόλη που θα αναδείξει τους θησαυρούς που τις έχει κληρονομήσει η ιστορία

5) Γιατί να με ψηφίσει κάποιος..
Όσο και αν φαίνεται παράδοξο δεν θέλω να με ψηφίσει κάποιος απλά επειδή είμαι φίλος του ή γνωστός του! Ο Δήμος, δεν είναι ούτε λέσχη φίλων ούτε φιλανθρωπικό σωματείο. Θέλω λοιπόν να με ψηφίσει κάποιος γιατί απλά διαβάζοντας το βιογραφικό μου ή γνωρίζοντας τις απόψεις μου θα κρίνει ότι μπορώ να προσφέρω! Αν λοιπόν υπάρχουν υποψήφιοι που μπορούν καλύτερα από μένα τότε αυτοί πρέπει να ψηφιστούν. Ελπίζω λοιπόν, στην αντικειμενική κρίση, αλλά και σε ψηφοφόρους οι οποίοι αυτή τη φορά θα στείλουν ως εκπροσώπους ανθρώπους που αξίζουν και μπορούν. Όσο για μένα είμαι βέβαιος ότι έχω τη διάθεση, πιστεύω όμως ότι διαθέτω και τη γνώση!

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Κατάρτιση ψηφοδελτίου: η βάση της ελπίδας για την πόλη μας



Αυτό που με ωθεί να καταθέσω τις επόμενες σκέψεις, είναι διότι θεωρώ, ότι ο δημότης της πόλης πρέπει να γνωρίζει όσο το δυνατόν περισσότερα, για εκείνους που διεκδικούν την ψήφο του για να διαχειριστούν τις τύχες της πόλης.

Και σε αυτή τη φάση, η κρίσιμη διαδικασία είναι η κατάρτιση ψηφοδελτίου και προγράμματος. Ομολογώ, ότι στην παράταξη «Για την πόλη μας», βιώνω μια διαδικασία που δεν την ανέμενα. Αναφέρομαι στο πόσο προσεκτικά στήνεται αυτή η ομάδα στελεχών που θα ζητήσουν την ψήφο σας στις 7 Νοέμβρη.

Οι λογικές είναι δύο. Συμπληρώνουμε το ψηφοδέλτιο με ατόμα που διαθέτουν πίσω τους στρατιές ψηφοφόρων, αλλά χωρίς άλλες δυνατότητες προσφοράς; Η΄ επιλέγουμε στελέχη που διαθέτουν την ικανότητα και τις γνώσεις να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις ενός Δήμου, όπως ο νέος Δήμος Αχαρνών.

Αν η Δημαρχία είναι αυτοσκοπός με κάθε τίμημα, τότε η πρώτη επιλογή είναι μονόδρομος. Τα αποτελέσματα όμως αυτών επιλογών έχουν γίνει ορατά στις παρελθούσες διοικήσεις. Ετερόκλητοι άνθρωποι σε συνδυασμούς «νίκης», χωρίς προσόντα και με προσωπικές επιδιώξεις ανέλαβαν το Δήμο, με αποτελέσματα τα οποία είναι ορατά σε όλους μας. Είναι τυχαίο το γεγονός, ότι όλες οι τελευταίες δημοτικές παρατάξεις, οι οποίες κέρδισαν τις εκλογές, στο τέλος της θητείας τους είχαν χάσει τα περισσότερα στελέχη τους; Προφανώς όχι! Αφού ο μόνος κοινός στόχος ήταν οι εκλογές. Το μετά, ελάχιστα ενδιέφερε και αυτό έχει αποδειχθεί περίτρανα.

Αυτό που με γεμίζει ελπίδα και σιγουριά, είναι ότι ο δημότης θα κατανοήσει και θα επικροτήσει, το γεγονός ότι στην παράταξη «για την πόλη μας» με επικεφαλής τον Σωτήρη Ντούρο, επικρατεί η άλλη λογική. Είναι η λογική, του πως θα αντιμετωπίσουμε το Δήμο Αχαρνών μετά τις εκλογές και όχι πως θα πάρουμε τις εκλογές. Για το λόγο αυτό, κάθε ψηφοθηρική τακτική στη σύνθεση του ψηφοδελτίου έχει μπει σε τελευταία μοίρα. Ο αρχικός πυρήνας των στελεχών συντίθεται από επιστημόνες πολλών ειδικοτήτων, από επιτυχημένους επαγγελματίες και γενικά από στελέχη της αχαρναϊκης κοινωνίας για τα οποία το παρελθόν τους αποτελεί εχέγγυο για το μέλλον της πόλης. Για κάθε τομέα του προγράμματος, έχουν συσταθεί αντίστοιχες επιτροπές από ανθρώπους με εξειδικευμένες γνώσεις. Μηχανικοί για υποδομές, γιατροί για την υγεία, οικονομολόγοι για την οικονομία, εκπαιδευτικοί για την παιδεία και αντίστοιχα στελέχη για πολιτισμό, αθλητισμό κ.λπ. Και πάνω από όλους ηγείται ο Σωτήρης Ντούρος, ο οποίος πραγματικά γνωρίζει με λεπτομέρεια κάθε γωνιά της πόλης και τα προβλήματά της.

Όσα δεινά συμβαίνουν τελευταία στη χώρα μας, αλλά και στην πόλη μας, είναι βέβαιο ότι μας έχουν αφυπνίσει όλους. Η αποχή από την πολιτική δεν είναι στάση υπεύθυνη. Αντίθετα, τώρα είναι που ο δημότης πρέπει να δώσει δύναμη στην ψήφο του, επιλέγοντας εκείνους που έχουν την ικανότητα να ωθήσουν τον τόπο στην ανάπτυξη.

Και αυτή τη φορά δεν υπάρχει το περιθώριο να επιλέξουμε φίλους και γνωστούς, απλά επειδή είναι φίλοι. Πρέπει να προέχουν οι ικανοί στις επιλογές μας . Ο Δήμος δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα και έχει αποδειχθεί ότι με τις διάφορες «ψηφοθηρικές φιλανθρωπίες» προηγούμενων δημοτικών αρχών, φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού. Αντίθετα, με ικανή διοίκηση και πραγματική αναπτυξιακή πολιτική, επιτυγχάνονται νέες θέσεις εργασίες στην αγορά, βελτίωση των οικονομικών δεικτών και διασφάλιση της ποιότητας ζωής.

Στον κάθε δημότη αναλογεί μεγάλο μερίδιο ευθύνης να κρίνει και να συγκρίνει. Η επιλογή είναι δική του και δυστυχώς λάθη σε αυτή τη διαδικασία θα κοστίσουν επιπλέον κάποια χρόνια, συνέχισης της ίδιας καθοδικής πορείας.