Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Πώς θα πραγματοποιήσουμε τις υποσχέσεις μας σε έναν υπερχρεωμένο Δήμο;


Τις προηγούμενες ημέρες καταθέσαμε στον Αχαρνέα Δημότη, ορισμένες από τις βασικές μας προγραμματικές μας στοχεύσεις για την επόμενη δημαρχιακή θητεία. Άλλες από αυτές τις στοχεύσεις προϋποθέτουν σημαντικά κόστη και άλλες είναι εύκολα υλοποιήσιμες, αν υπάρχει θέληση για αλλαγή.
Κάθε μας πρόταση ωστόσο, σκοντάφτει σε ένα θεμελιώδες ερώτημα, που σχεδόν ακούγεται από τα χείλη όλων των δημοτών: με τι λεφτά θα υλοποιηθούν όλα αυτά σε έναν δήμο υπερχρεωμένο;
Η απάντηση έχει τρία σκέλη και προϋποθέτει ότι μπορεί να στηριχθεί, μόνο αν στη διοίκηση του Δήμου βρεθούν άτομα ικανά και με γνώσεις. Ευτυχώς, η εποχή που απλά ο Δήμαρχος χτυπούσε το χέρι στον υπουργό, χωρίς όμως το απαραίτητο υπόβαθρο έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί! Όχι ότι αυτό δεν χρειάζεται, αλλά για να έχει νόημα το χτύπημα του χεριού στο τραπέζι, απαιτείται ο Δήμος να μπορεί να υποστηρίξει επιστημονικά, τεχνικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά κάθε αίτημα!
Τα τρία σκέλη δράσης μας για την εξεύρεση πόρων είναι:
  1. Το αυτονόητο και άμεσα υλοποιήσιμο είναι η μείωση των δαπανών. Μόνο τη δυνατότητα για μείωση των ενοικίων αν λάβουμε υπόψη, μπορούμε να εξασφαλίσουμε τεράστια ποσά σε ετήσια βάση.
  2. Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων: Εκτός των άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, το πλέον σημαντικό και έξυπνο χρηματοδοτικό εργαλείο αυτή την περίοδο είναι το JESSICA, δηλαδή Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas - Κοινή ευρωπαϊκή υποστήριξη για βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές. Το αναφέρω ως έξυπνο διότι η βασική διαφοροποίηση σε σχέση με όλα τα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι η εξής: Από ένα Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης που δημιουργείται, ο Δήμος δανειοδοτείται χαμηλότοκα και δεν επιδοτείται. Το κεφάλαιο που λαμβάνει ο Δήμος επιστρέφεται και μπορεί το ίδιο να ξαναχρησιμοποιηθεί πολλές φορές! Άρα με το ίδιο κεφάλαιο αναχρηματοδοτούνται έργα σε βάθος χρόνου. Επιπλέον σε όλη τη διαδικασία συγχρηματοδοτούν οι ιδιώτες, εξασφαλίζοντας σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία των εγχειρημάτων. Προς την αξιοποίηση του JESSICA στρέφονται πλέον όχι μόνο οι δήμοι αλλά ακόμα και ολόκληρες ευρωπαϊκές χώρες!
  3. Τρίτο βασικό σκέλος δράσης είναι η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Ο Δήμος μας όσο και αν ακούγεται οξύμωρο, πρέπει να θεωρείται από τους πιο πλούσιους στην Ελλάδα. Αρκεί να υπάρξει η κατάλληλη υποδομή για την προσέλκυση κεφαλαίων και την υλοποίηση επενδύσεων. Μέσα από την εκμετάλλευση της περιουσίας
Λύσεις λοιπόν υπάρχουν. Όχι εύκολες, αλλά πάντως υπάρχουν. Στελέχη ικανά να υποστηρίξουν τέτοιες αυτές τις λύσεις θα υπάρχουν; Αυτό είναι ακόμα ένα καίριο ερώτημα και η απάντηση δίνεται ξεκάθαρα από το ψηφοδέλτιο του Σωτήρη Ντούρου. Και όσο και αν κάποιοι αφήνουν αιχμές ότι αυτή η άποψη είναι υπεροπτική, πρέπει να δούμε τα πράγματα ξεκάθαρα. Με συναισθηματισμούς του είδους «θέλουμε να βοηθήσουμε την πόλη μας», χωρίς όμως να υποστηρίζουμε το πως, το αποτέλεσμα θα είναι η συνέχιση της σημερινής κατάστασης.
Στα επόμενα 3,5 χρόνια, με γνώση και κατάλληλο προγραμματισμό, ο Δήμος Αχαρνών μπορεί να αλλάξει ρότα και να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά. Θαύματα δεν θα γίνουν, είναι βέβαιο, αλλά η αλλαγή μπορεί να συμβεί. Αρκεί οι δημότες να ψηφίσουν για την πόλη μας, με γνώμονα τις ικανότητες των υποψηφίων και φυσικά τον ξεκάθαρο βίο τους.