Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Γιατί επέλεξα να απεγκλωβιστώ από τη μετριότητα της σημερινής διοίκησης του Δήμου Αχαρνών


 

Αγαπητές φίλες, φίλοι, συμπολίτες

 

Με ανάμεικτα συναισθήματα, θέλω να σας ενημερώσω για την επιλογή μου να απεγκλωβιστώ από τη σημερινή διοίκηση του Δήμου Αχαρνών και από τη θέση του Αντιδημάρχου Συντονισμού Δημοτικού Έργου και Πολεοδομίας, συνεχίζοντας ωστόσο δημιουργικά και κυρίως δυναμικά ως ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος.

 

 

Αυτή η επιλογή, ανθρώπινα δημιουργεί το αίσθημα της στεναχώριας.  Άλλωστε καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια εδώ και σχεδόν 2 χρόνια, σε αντίξοες συνθήκες για να ξεκινήσουν δεκάδες σημαντικές παρεμβάσεις, έργα, μελέτες, σε συνεργασία με τους συναδέλφους αυτοδιοικητικούς και ασφαλώς με τη στήριξη των υπαλλήλων, οι οποίοι αγκάλιασαν το όραμα μας, ειδικά από τη στιγμή που συμπράξαμε με τη σημερινή διοίκηση.

 

Όμως δεν κυριαρχεί μέσα μου η λύπη. Κυριαρχεί η ελπίδα, η δύναμη, η πίστη που πηγάζουν από την εμπειρία τόσων ετών και την πεποίθηση ότι για τον τόπο μου μπορώ να προσφέρω από κάθε πλευρά της ιστορίας.

 

 Σχεδόν 2 χρόνια πριν, ως Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΔΕΚΑ τάχθηκα υπέρ της υλοποίησης ενός τεράστιου πολιτικού και ουσιαστικού βήματος συμπόρευσης με τη δημοτική αρχή. Προς την ίδια κατεύθυνση ήταν η παραίνεσή μου προς τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους με τους οποίους είχαμε κοινές αγωνίες. Αυτό το βήμα ήταν μοναδικό για τα δεδομένα της ελληνικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου δύο παρατάξεις να αφήσουμε πίσω τις διαφορές και να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα πολλά προβλήματα των Αχαρνών και των Θρακομακεδόνων προωθώντας τις λύσεις τους.

 

Με οδηγό την καρδιά και την αγάπη μας για αυτόν τον τόπο, έθεσα μαζί με συναδέλφους στη διάθεση του δημάρχου μια ολόκληρη δημοτική παράταξη με την εμπειρία και τις γνώσεις των στελεχών μας, παρά τις τότε πολλές αντίθετες φωνές, που δυστυχώς αποδείχθηκαν σε αρκετά σημεία αληθινές.

 

Eπραξα ωστόσο αυτό που έκρινα ότι θα βοηθήσει την πρόοδο και την προκοπή του Δήμου. Η επιλογή αυτή είναι στη συνείδησή μου απόλυτα δικαιωμένη. Συμβάλαμε τα μέγιστα για να εξασφαλιστούν χρηματοδοτήσεις δεκάδων εκατομμυρίων και να ετοιμαστούν μελέτες που θα αποτελέσουν τη βάση για μεγάλες αλλαγές στον τόπο μας. Κι όμως όλη αυτή η τεράστια προσπάθεια δεν ήταν ανέφελη. Αντίθετα ήταν γεμάτη από αντιξοότητες και εμπόδια που ξεφύτρωναν από παντού λες και κάποιοι πριν φρόντιζαν να ρίξουν το σπόρο.

 

 Δεν είναι αυτή η ανακοίνωση ο χώρος για την απόδοση ευθυνών. Παρόλα αυτά, θα απαντήσω στο ερώτημα που σίγουρα τα έχετε όλοι στη σκέψη σας διαβάζοντας αυτές τις γραμμές.

 

Γιατί φεύγεις τώρα;

H απάντηση φίλοι μου είναι απλή. Γιατί με πνίγει η μετριότητα σε κάθε ενέργεια που γίνεται, σε αυτόν τον Δήμο λες και απευθυνόμαστε σε μέτριους δημότες. Με πνίγει η ίντριγκα που τρώει τελικά περισσότερο χρόνο από αυτόν που δαπανούμε για λύσουμε προβλήματα των δημοτών μας. Με πνίγει η τιμωρία να υποβάλλομαι σε καψόνια υπερπροσπάθειας για να επιτύχουμε όλες τις μεγάλες παρεμβάσεις που επιθυμούμε για τον τόπο και τις αλλαγές που αξίζουν στους ανθρώπους του.

Με πνίγει η προοπτική να συνεχίσω να λειτουργώ στη μετριότητα και στο μέλλον. Γιαυτό είπα… φύγε τώρα.

 

 

Όμως, υπάρχουν και ειδικότεροι λόγοι που επιτάσσουν τον απεγκλωβισμό μου από αυτό το σημερινό προβληματικό σύστημα διοίκησης του Δήμου Αχαρνών.

Αναφέρω μόνο λίγους:

·       Ουδέποτε υπήρξε ουσιαστική συνεργασία με τον κ. Δήμαρχο για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον Δήμο Αχαρνών, αν και ήταν προϋπόθεση της σύμπραξης που συνυπογράψαμε οι δύο παρατάξεις πριν 2 χρόνια. Οι πρωτοβουλίες που πήραμε και φέραμε σε πέρας με απόλυτη επιτυχία ήταν μόνο ένα μέρος αυτών που θα μπορούσαμε να είχαμε πράξει αν είχαμε αφεθεί απερίσπαστοι στο έργο μας.

·       Η κακή οικονομική διαχείριση που όσο κι αν την κρύβουμε δεν κρύβεται: Είμαστε ο μόνος πλέον Δήμος στην Ελλάδα στο Οικονομικό Παρατηρητήριο. Όλοι οι άλλοι δήμοι κατάφεραν και βγήκαν και εμείς καλούμαστε να ψηφίζουμε προϋπολογισμούς που αποτυπώνουν έλλειμα που κάθε χρονιά αυξάνεται.

·       Στον τομέα ευθύνης μου δηλαδή στο Σχέδιο Πόλης και στην Πολεοδομία η προσπάθεια να ξεκινήσουν όλα τα σχέδια πόλης που είχαν βαλτώσει, δεν βρήκε στήριξη. Στο Μονομάτι, στη Λυκότρυπα, στα Μεγάλα Σχοίνα, στους Ξενοδοχουπαλλήλους, στον Αγ. Ιωάννη το Ρώσο, στην Αγία Αννα, στο ΒΙΠΑ Τατοίου. χιλιάδες συμπολίτες μας ταλαιπωρούνται μη μπορώντας να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους και ζώντας σε τριτοκοσμικές συνθήκες. Ποιος νοιάζεται όμως για όλα αυτά;

·       Οι επανειλημμένες ενέργειες εκ μέρους του Δημάρχου με τις οποίες επιδιώχθηκε η παράκαμψή μου σε θέματα αρμοδιότητάς μου στην Πολεοδομία και στο Σχέδιο Πόλης, όπως και της υπηρεσίας, με σκοπό την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Την ίδια ώρα οι απλοί δημότες και επιχειρήσεις ταλαιπωρούνται γιατί απλά δεν αποτελούν προτεραιότητα

Είναι πολλά ακόμη. Αν χρειαστεί θα τα πούμε εν καιρώ αν και το παρελθόν με αφορά μόνο ως αντιπαράδειγμα. 

 

 

Φίλοι συμπολίτες και συνδημότες.

Ο τόπος μας συνεχίζει να είναι το ίδιο υποβαθμισμένος, το ίδιο κακόφημος, το ίδιο επικίνδυνος εξαιτίας της παραβατικότητας,το ίδιο προβληματικός στις περισσότερες λειτουργίες του.

 

Έχω το δικαίωμα και ως δημότης και ως δημοτικός σύμβουλος να απαιτώ και να επιδιώκω να γίνουν άλματα γιατί είναι εφικτό. Κάθε άλλος βηματισμός δεν αρκεί. Είμαστε ήδη πολύ πίσω σε σχέση με άλλους δήμους που σέβονται τους δημότες τους. Αυτοί είναι το παράδειγμα.

 

Αν κάτι πρέπει να ζητάμε και να έχουμε ως απαίτηση είναι η απογείωση του τόπου και της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Τίποτα λιγότερο. Γιατί μόνο τότε όλοι εμείς που ζούμε εδώ θα είμαστε πραγματικά υπερήφανοι στην πράξη και όχι απλά ως σύνθημα.  

 

Πιστεύω ακράδαντα ότι οι Αχαρνές και οι Θρακομακεδόνες μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα μεταστροφής προς την ανάπτυξη, που θα σημάνει περιβάλλον υψηλού επιπέδου, υποδομές αντάξιες ευρωπαϊκής πόλης, αξία στην περιουσία μας, δουλειές και εργασία για πολλούς.

Εγώ, εμείς, αυτούς τους στόχους οφείλουμε να υπηρετήσουμε.