Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Συνέντευξη στο www.acharnorama.gr για το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας


Την πρώτη του συνέντευξη ως Αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας παραχώρησε αποκλειστικά στο ACHARNORAMA ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Φορέα Διαχείρισης της Πάρνηθας, του πλέον σημαντικότερου Φορέα προστασίας και ανάδειξης της Πάρνηθας, ορίστηκε την περασμένη εβδομάδα Αντιπρόεδρος στο νέο ΔΣ.

Μίλησε για όλα αποδεικνύοντας έμπρακτα πως είναι γνώστης του «βουνού» μας και πως έχει ως στόχο η Πάρνηθα μας, όπως και ο ίδιος την χαρακτηρίζει, να ξαναζωντανέψει και να προσελκύσει τον κόσμο που την εγκατέλειψε μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2007.

1. Κύριε Αναγνωστόπουλε ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας παίζει σημαντικό ρόλο κυρίως μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2007. Ο τελευταίος πνεύμονας αναμένει καρτερικά να σκύψουμε πάνω του και να τον κάνουμε όπως ήταν. Ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις σας από την στιγμή που οριστήκατε Αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης;



Η Πάρνηθα είναι το δικό μας βουνό. Εννοώ το βουνό των Αχαρνών. Η πρώτη μου σκέψη είναι να βρούμε όλους εκείνους τους τρόπους που θα ενδυναμώσουν τις σχέσεις των κατοίκων της πόλης μας με την Πάρνηθα. Έχουμε στο βορρά μας έναν θησαυρό ανεκτίμητο και νομίζω δεν τον αξιοποιούμε. Δεν τον αξιοποιούμε περιβαλλοντικά και οικονομικά. Αυτό που έθεσα ως θέμα στο πρώτο ΔΣ ήταν πως θα αυξήσουμε τις επισκέψεις των σχολείων της πόλης μας στο βουνό. Δυστυχώς η ιστορία έχει δείξει ότι μας προλαβαίνουν σχολεία άλλων περιοχών της Αττικής!

2. Ως κάτοικος του Δήμου Αχαρνών, αλλά και ως Δημοτικός Σύμβουλος, σίγουρα έχετε μία πιο πλήρη εικόνα της πορείας των αναδασώσεων. Ποια είναι αυτή η εικόνα, που οι απλοί πολίτες δεν έχουν, καθώς μεγάλο μέρος των καμένων εξακολουθούν να είναι απαγορευμένα σημεία για ΙΧ αυτοκίνητα και συνεπώς δεν μπορούν οι μη πεζοί να τα δουν;

Κάποιες αναδασώσεις πήγαν καλά και κάποιες όχι. Η αναδάσωση, από τη στιγμή που δεν είναι φυσική διαδικασία έχει σημαντικά ποσοστά αποτυχίας. Ωστόσο συνεχίζονται και θα συνεχιστούν και φέτος. Δυστυχώς πολλά από τα νέα δεντράκια καταστράφηκαν από ελάφια τα οποία είναι πολλά σε σχέση με τη βοσκοϊκανότητα του βουνού. Ένα μικρό μέρος αυτών των αναδασώσεων θέλουμε να γίνει με τη συμμετοχή εθελοντών – όσο περισσότεροι από την πόλη μας τόσο το καλύτερο - κάτω όμως από συγκεκριμένες τεχνικές προϋποθέσεις. Είναι σημαντικό να ξέρεις ότι ένα μικρό κομμάτι από όλο αυτό το υπέροχο παζλ της Πάρνηθας δημιουργήθηκε με τη συμβολή σου ως εθελοντής.

3. Το ACHARNORAMA έχει δεχτεί πολλές φορές καταγγελίες από κατοίκους του Δήμου Αχαρνών για το γεγονός πως το μεγαλύτερο μέρος του δάσους είναι «κλειδωμένο». Πιστεύετε πως πρέπει να δοθεί όλος ο Δρυμός στους πολίτες, ανοίγοντας τις μπάρες τουλάχιστον μέχρι την δύση του ηλίου;

Πράγματι είναι κλειδωμένο σε πολλά σημεία. Γενικά οι σύγχρονες αντιλήψεις για τη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών ρέπουν προς μια αμφίδρομη σχέση προστασίας – χρήσης. Δεν μπορούμε μια περιοχή να την προστατεύσουμε αν δεν την χρησιμοποιούμε και αντίστροφα δεν μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε αν δεν την προστατεύουμε. Για την Πάρνηθα όμως της οποίας ο εγγύς αστικός πληθυσμός ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ελλοχεύουν διάφοροι κίνδυνοι. Για παράδειγμα όποιος επισκέπτεται το κτήμα στο Τατόι, αντί να ακούει τα πουλιά και το θρόισμα των φύλλων ακούει το θόρυβο από τις μηχανές enduro. Απαιτείται λοιπόν, καταρχήν η διασφάλιση από τους κινδύνους που διατρέχει το βουνό και μετά θα ήμουν θετικός στο άνοιγμά του στον κόσμο. Ως τότε ας κάνουμε λίγη υπομονή. Άλλωστε δεν είναι λίγα τα μέρη που κάποιος μπορεί να επισκεφθεί στην Πάρνηθα.

4. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά πολλά από τα έθιμα των κατοίκων του Δήμου μας, που επί χρόνια γίνονταν σημείο αναφοράς για όλη την Αττική, όπως το παραδοσιακό πανηγύρι της Αγ. Τριάδος, αλλά και οι κατασκηνώσεις στο Παλαιοχώρι, απαγορεύτηκαν «δια ροπάλου». Ποια είναι η άποψή σας; Πρέπει να «ξαναζωντανέψει» το δάσος, με την έννοια οι κάτοικοι του Δήμου μας και όχι μόνο να ξαναρχίσουν να επισκέπτονται το βουνό όπως παλιά;

Η σχέση του βουνού με τους ανθρώπους παλιότερα και ειδικά τους Μενιδιάτες ήταν σχέσεις ζωής και αλληλεξάρτησης. Ο παππούς μου για παράδειγμα ανέβαινε στην Πάρνηθα για ξύλα. Σήμερα το ζήτημα δεν είναι να ανέβουμε μια φορά της Αγίας Τριάδος να χαρούμε μια μέρα και παράλληλα να αφήσουμε τα σκουπίδια να τα μαζέψει ο Δήμος. Το ζήτημα είναι να αποκτήσουμε πάλι με το βουνό σχέσεις που θα βασίζονται στη δική μας γνώση για το τι μας προσφέρει το βουνό και πως εμείς μπορούμε να συμπεριφερόμαστε σε αυτό. Υπό αυτό μόνο το πρίσμα, ο Φορέας Διαχείρισης της Πάρνηθας και ο Δήμος Αχαρνών πρέπει να συνεργαστούν, ώστε τουλάχιστον κάποια από τα έθιμα ή δραστηριότητες να αναβιώσουν και ναι, το βουνό να ξαναζωντανέψει.

5. Τι θα γίνει με το Κυκλάμινο; Θα επισκευαστεί και θα δοθεί ξανά σε λειτουργία, ώστε να ζωντανέψει τουλάχιστον το συγκεκριμένο σημείο; Υπάρχουν επίσης δύο εγκαταλελειμμένα κτίρια στην Πάρνηθα που προκαλούν θλίψη με την ιστορία που κουβαλούν, αλλά και με την σημερινή τους εικόνα, το πρώην Σανατόριο και μετέπειτα ΞΕΝΙΑ και η Βίλα του Παπαδόπουλου. Ποια είναι η άποψη σας γι’ αυτά τα κτίρια, πρέπει να αξιοποιηθούν και να δοθούν στους πολίτες, σύμφωνα με την μέχρι τώρα νομοθεσία απαγορεύεται οποιαδήποτε επισκευή ή ανακατασκευή κτιρίων στον Δρυμό, έχοντας βέβαια πάντα κάποια μικρά «παραθυράκια» να διευκολύνουν σε περίπτωση που ο Φορέας προτείνει κάτι που δεν θα φέρνει σε κίνδυνο την προστασία του.

Να ρωτήσω κάτι πιο απλό. Προτιμούμε κουφάρια ή ελκυστικές υποδομές αναψυχής ή μια χρήση εν τέλει που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της σχέσης μας με το βουνό; Δεν έχω ακόμα υπόψη μου όλες τις λεπτομέρειες – κατασκευαστικές και στατικές – για όλα αυτά τα κτίρια, ώστε να μπορώ να εκφέρω σαφή και τεκμηριωμένη άποψη. Όμως σίγουρα είμαι θετικά διακείμενος σε προτάσεις αξιοποίησης, ειδικά για το Κυκλάμινο, επειδή είναι μικρής δυναμικότητας. Είναι σημαντικό κατά την άποψη μου να υπάρχουν σε κάποια σημεία του βουνού καλά οργανωμένες ανθρώπινες δραστηριότητες, καθώς μπορούν να συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη φύλαξη του βουνού.

Κύριε Αναγνωστόπουλε ευχαριστούμε για την πρώτη συνέντευξη που παραχωρήσατε στο ACHARNORAMA ως Αντιπρόεδρος του Φορέα και σας ευχόμαστε καλή δύναμη στο νέο, ιδιαίτερο, δύσκολο, αλλά πολύ όμορφο έργο που αναλάβατε. Το ACHARNORAMA στηρίζει νέους ανθρώπους σε θέσεις «κλειδιά», όπως ο κ. Αναγνωστόπουλος, τους εμπιστεύεται και δεσμεύεται πως θα είναι δίπλα τους σε ότι κι αν χρειαστούν….