Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Αναγκαιότητα η θέσπιση ενιαίου εισιτηρίου στους σταθμούς τρένων του Δήμου Αχαρνών


Τα περίεργα ποτέ δε σταματούν στο Δήμο Αχαρνών. Ένα από αυτά είναι το εύλογο ερώτημα γιατί οι επιβάτες από το Σταθμό Αχαρνών, το ΣΚΑ και τη Δεκέλεια πληρώνουν όλοι διαφορετικό εισιτήριο.
Στις αρχές του 2011 όταν επιτύχαμε τη λειτουργία του Σταθμού του Προαστιακού παράλληλα είχαμε ζητήσει να σταματήσει ο παραλογισμός των διαφορετικών εισιτηρίων στους σταθμούς της πόλης.
Στον τότε πρόεδρο της Τραινοσε του φάνηκε λογικό το αίτημα.
Για ένα μήνα περίπου εφαρμόστηκε πολιτική ενιαίου αστικού εισιτηρίου. Στη συνέχεια επανήλθαν στα παλιά γιατί λογιστικά δεν μπορούσε να τα βρει η Τραινοσε ο Προαστιακός και ο ΟΣΕ.
Τώρα, τι τον αφορά τον πολίτη ένα λογιστικό πρόβλημα είναι ζήτημα καθαρά ελληνοφρένειας.
Το επίσης παράξενο είναι ότι αν μετρήσουμε αποστάσεις είναι πολλές οι περιοχές και οι Δήμοι της Αττικής που ενώ είναι πιο μακριά από το Δήμο Αχαρνών σε σχέση με την Αθήνα, ωστόσο είναι στη ζώνη ενιαίου αστικού εισιτηρίου. Και όλα αυτά για λογιστικούς λόγους!
Παρακάτω παρατίθεται η εισήγησή μου προς το Δημοτικό Συμβούλιο  η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα  και θα προωθηθεί άμεσα προς τις εταιρίες του ΟΣΕ.


Θέμα: Θέσπιση ενιαίου εισιτηρίου αστικής ζώνης για τους σιδηροδρομικούς σταθμούς εντός του Δήμου Αχαρνών
Ο Δήμος Αχαρνών, είναι μια περιοχή ανέκαθεν συνδεδεμένη με θετικό  ή αρνητικό τρόπο με τη σιδηροδρομική υποδομή και τις υπηρεσίες της.
Εντός των ορίων του Δήμου λειτουργούν τρείς σιδηροδρομικοί σταθμοί με προοπτική να γίνουν άμεσα τέσσερις.
Ήδη από την έναρξη της τρέχουσας δημαρχιακής θητείας  είχαν γίνει συνεχείς συναντήσεις με τις διοικήσεις των εταιρειών του ΟΣΕ για την εύρυθμη λειτουργία των σιδηροδρόμων και τη σχέση τους με την πόλη.
Στα θέματα που είχαν τεθεί ήταν η ενιαία χρέωση των επιβατών που χρησιμοποιούν το τρένο για όλους τους σταθμούς εντός των ορίων του Δήμου Αχαρνών.
Η καταρχήν θετική πρόθεση της διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχε μεταφραστεί το 2011 σε υλοποίηση αυτής, με τη θέσπιση ενιαίου εισιτηρίου. Όμως αυτή η εφαρμογή διήρκεσε λιγότερο από ένα μήνα .
Σήμερα υπάρχουν τρεις διαφορετικές χρεώσεις, μια για κάθε σταθμό.
Εξυπακούεται ότι αυτή η πολιτική εκ μέρους των σιδηροδρομικών εταιρείών ασχέτως αν αυτές είναι η Τραινοσε ή ο Προαστιακός δεν μπορεί να έχει αντίκτυπο σε δημότες της ίδιας πόλης.
Οι διαμαρτυρίες των δημοτών μας όπως αυτές έχουν εγγράφως κατατεθεί είναι εύλογες και απόλυτα βάσιμες.
Ως Δήμος ζητούμε την άμεση ένταξη του συνόλου των σιδηροδρομικών σταθμών εντός του Δήμου Αχαρνών στην ενιαία αστική  ζώνη εισιτηρίων. Τονίζουμε ότι η αστική ζώνη περιλαμβάνει τις περιοχές από Μαγούλα έως Κορωπί και όχι το Δήμο Αχαρνών, ο οποίος απέχει πολύ λιγότερο από την πρωτεύουσα.
Οι λογιστικές τακτοποιήσεις των εταιρειών του ΟΣΕ δεν αφορούν τους κατοίκους της πόλης μας και για το λόγο αυτό ζητούμε τη κατά το συντομότερο δυνατόν τακτοποίηση του ζητήματος της ενιαίας χρέωσης για όλους του σταθμούς εντός του Δήμου Αχαρνών με τιμή αστικής ζώνης.

Υ.γ: Για τους χρήστες ναρκωτικών σύμφωνα με τον ΟΣΕ ισχύει η «Ζώνη Ενιαίου Τσάμπα Εισιτηρίου»