Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Εσείς αν ήσασταν στη θέση του δημοτικού συμβούλου αντί εμού τι θα ψηφίζατε;


Τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύθηκε κείμενο σε ιστοσελίδα των Αχαρνών με θέμα: «Βάζεις τρικλοποδιές, είπε ο Δασκαλάκης στον Αναγνωστόπουλο».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στα όσα είπε ο Πρόεδρος της ΔΗΦΑ κ. Δασκαλάκης στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τις αντιρρήσεις μου για τον προϋπολογισμό της ΔΗΦΑ (παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, Αθλητικός Οργανισμός, Βοήθεια στο Σπίτι) όπως τον έφερε, Ιούνιο μήνα του 2016 προς ψήφιση.

Σε λίγες γραμμές θα προσπαθήσω να κάνω κατανοητή τη στάση μου και όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δημότες για να κρίνουν σφαιρικά την πραγματικότητα.

Έκανα μια αναδρομή στα προηγούμενα χρόνια, μέσω της Διαύγειας από το 2011 έως και το 2014. Τότε που η σημερινή διοίκηση ήταν αντιπολίτευση. Και απλά διαπίστωσα το αναμενόμενο. Σε όλες τις ψηφοφορίες για έγκριση προϋπολογισμού στη ΔΗΦΑ ήταν αρνητική η ψήφος τους.

Ως αντιπολίτευση, ενώ είχαν για όλα λύση, φυσικά δεν ψήφιζαν τίποτα. Δηλαδή 2011, 2012, 2013, 2014, είπαν σε όλες τις ψηφοφορίες  ΟΧΙ.

Ήρθε ο καιρός που φέρνει τα λάχανα και έγιναν διοίκηση οι αγαπητοί συνάδελφοι οι οποίοι ψήφιζαν συνεχώς όχι με μια φωνή..

Ο ίδιος καιρός με τα ίδια λάχανα με έφερε εμένα στην αντιπολίτευση.  Έφτασε το 2015 και η ανάγκη ψήφισης του προϋπολογισμού της ΔΗΦΑ (παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, Αθλητικός Οργανισμός) από τη νέα διοίκηση, τη σημερινή. Τι είπε ο Αναγνωστόπουλος και οι συνάδελφοι της παράταξής μου. ΝΑΙ είπαμε στις ψηφοφορίες. Πως να πεις όχι σε μια νέα διοίκηση που μόλις είχε επιλέξει δημοκρατικά ο κόσμος; Φυσικά και δε συμφωνούσαμε σε όλα, αλλά αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση δεν οδηγεί πουθενά. Συμφωνούμε όλοι. Το πιστεύω.

Έφυγε σαν νερό το 2015 και ήρθε το 2016. Πάλι δε συμφωνούσαμε σε όλα, αλλά πάλι είπα προέχει η συναίνεση, όσες φορές αυτή είναι εφικτή για το καλό του τόπου. Έτσι ο Αναγνωστόπουλος και οι συνάδελφοι στην παράταξή είπαμε πάλι ΝΑΙ στην ψήφιση του προϋπολογισμού του έτους 2016, όπως είχαμε πράξει και για το 2015. Κάποιοι άρχισαν μάλιστα να απορούν. Μα γιατί ψηφίζουν ΝΑΙ; Είχαν στον μυαλό τους φαίνεται αυτή τη στείρα αντιπαράθεση που εφαρμοζόταν πάντα από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Τον Μάρτιο του 2016, πριν λίγο καιρό δηλαδή, η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια γύρισε πίσω τον προϋπολογισμό της ΔΗΦΑ. Δεν τον ενέκρινε. Εκ νέου έρχεται στο ΔΣ της ΔΗΦΑ ο προϋπολογισμός «διορθωμένος» προς ψήφιση, και εκ νέου ο Αναγνωστόπουλος και οι συνάδελφοι στην παράταξη είπαμε ΝΑΙ.

Όμως πάλι τα πράγματα δεν έγιναν όπως έπρεπε. Και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση γύρισε για δεύτερη φορά, πάλι πίσω τον προϋπολογισμό της Δημοτικής Φροντίδας Αχαρνών, ζητώντας αυτή τη φορά να μειωθεί κατά 1,4 εκ. ευρώ. Η αιτία είναι ότι δεν έχει εγκριθεί ο κεντρικός Προϋπολογισμός του Δήμου Αχαρνών.

Αυτές όλες οι καθυστερήσεις οδήγησαν μεταξύ άλλων τη Δημοτική Φροντίδα Αχαρνών σε αδυναμία πληρωμής μέρους των υπαλλήλων.

Για να γίνω κατανοητός, η αδυναμία κατάρτισης προϋπολογισμού στον Δήμο Αχαρνών με ευθύνη της σημερινής διοίκησης (λόγω της εμμονής για λήψη δανείου), οδηγεί σε υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών της ΔΗΦΑ και ανάγκη μείωσης του προϋπολογισμού κατά 1,4 εκ. ευρώ.

Οση διάθεση συναίνεσης κι αν έχω ως δημοτικός σύμβουλος υπάρχουν όρια, ειδικά για τις κοινωνικές δομές του Δήμου όπως οι Παιδικοί Σταθμοί, τα ΚΑΠΗ και ο Αθλητικός Οργανισμός. Άρα πως θα μπορούσα να συμφωνήσω σε μείωση 1,4 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό επειδή αυτό οφείλεται στους κακούς έως σήμερα χειρισμούς της Διοίκησης; Σε τι να συναινέσω και τι να αποδεχτώ; 

Από όλα τα παραπάνω είναι σαφές ότι, όχι μόνο τρικλοποδιές δεν βάζω, αλλά αντίθετα έχω επιδείξει παρατεταμένη διάθεση συνεργασίας  επί 2 χρόνια στην αντιπολίτευση, σε βαθμό που ουδέποτε στο παρελθόν έχει καταγραφεί ξανά.

Είναι λοιπόν εύλογο να σκέφτομαι και να ρωτώ, ένας  δημότης στη θέση μου, πως θα  σκεφτόταν πως θα ψήφιζε και πόση ανοχή θα έδειχνε, όταν με ευθύνη τις διοίκησης ζητείται η περικοπή σχεδόν του 1/4 του προϋπολογισμού, για τις κοινωνικές δομές της ΔΗΦΑ;