Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών: Κρατώντας θαμμένη την ανάπτυξη


Εκεί που είχαμε όλα τα προβλήματα, μας προέκυψε και ένα αρχαίο θέατρο, στη μέση της πόλης. Ενα αρχαίο θέατρο, εξαιρετικής όμως σημαντικότητας, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το οποίο παραμένει θαμμένο και πληγωμένο από τον εκσκαφέα, αναμένοντας να το αναστήσουμε. Κρίνω εκ του αποτελέσματος, ότι τουλάχιστον για τους διοικούντες, η αποκάλυψη του θεάτρου δεν θεωρήθηκε μεγάλη τύχη, αλλά σημαντικότατο πρόβλημα!
Εκ πρώτης όψεως, η αποκάλυψη του αρχαίου θέατρου μέσα στην πόλη, ανατρέπει δεδομένα. Οικοπεδα, κατοικίες, καταστήματα και ένα σημαντικός δρόμος της πόλης βρίσκονται πάνω από αυτό, κρατώντας το θαμμένο.
Ας μην είμαστε αιθεροβάμονες. Η αξιοποίηση του θεάτρου δεν είναι απλή υπόθεση. Καταρχήν εμπλέκονται υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων, οι οποίες είναι πραγματικά δυσκίνητες και με πολλές αγκυλώσεις.
Επιπλέον, είναι δεδομένο, ότι η ανάδειξη του χώρου απαιτεί πολύ υψηλό κόστος απαλλοτριώσεων και έργων ανάδειξης. Και σε όλα αυτά προστίθενται οι κοινωνικές αντιδράσεις. Κάποιοι πιθανόν να πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και άλλοι να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους. Αν και με την πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί στα τεχνικά μέσα, η ανάδειξη του θεάτρου μπορεί να γίνει με τις ελάχιστες δυνατές επεμβάσεις σε γειτονικές περιουσίες.
Όμως γι’ αυτό είναι εκλεγμένη μια δημαρχιακή αρχή. Για να βρίσκει λύσεις, η έστω να κάνει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Σκέφτομαι κάτι απλό. Εστω για πληροφοριακούς λόγους, εξω από το οικόπεδο που βρέθηκε το θέατρο, ας υπήρχε μια πινακίδα που να περιγράφει τι υπάρχει εκεί. Αντι αυτής, ο κατασκευαστής απολαμβάνει την καλύτερη διαφήμιση με τις δικές του πινακίδες. Θα μπορούσε επίσης να πραγματοποηθεί ένα αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με προτάσεις ανάδειξης του θεάτρου και της όμορης περιοχής. Τουλάχιστον, αυτές είναι καταρχήν προτάσεις, ανώδυνες και μηδενικού κόστους.
Επί του πρακτέου όμως, ποιες θα μπορούσαν να είναι λύσεις, όταν ο δήμος αντιμετωπίζει τόσα οικονομικά προβλήματα. Μια λύση θα ήταν η ανταλλαγή ισάξιας περιουσίας του Δήμου σε άλλα σημεία, με τους ιδιοκτήτες οι οποίοι θίγονται. Από το να διαθέτει ο Δήμος αναξιοποίητη περιουσία, είναι προτιμότερο να την χρησιμοποιηεί για την ανάδειξη των θησαυρών του.
Εν τέλει, η ανάδειξη του θεάτρου είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει πρόσκαιρα προβλήματα. Όμως μεσοπρόθεσμα θα δημιουργήσει σωρευτικές αναπτυξιακές δυνάμεις με πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της πόλης μας. Θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα βελτιώσει την υποβαθμισμένη εικόνα της πόλης. Νομίζω ότι αξίζει να το προσπαθήσουν όσοι έχουν τα ηνία της πόλης, με αρωγούς απαραίτητα όλους μας.
Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος
Χωροτάκτης – Πολεοδόμος Μηχανικός

* Άρθρο που δημοσιέυθηκε στην εφημερίδα Αχαρναϊκά Νέα στη 1.7.2010