Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Η ανάπλαση του κέντρου προϋπόθεση για να αγαπήσουμε ξανά την πόλη μας



Δεν είναι υπερβολή η διαπίστωση, ότι το κέντρο των Αχαρνών είναι ίσως το πλέον υποβαθμισμένο σε σχέση με κάθε άλλη πόλη γύρω μας, από πλευράς υποδομών. Εδώ και πολλά χρόνια, καμιά απολύτως αλλαγή δεν συνέβη γα να βελτιωθεί η εικόνα του, καμιά αλλαγή για να δοθεί ώθηση στην τοπική αγορά, καμιά αλλαγή η οποία θα αναβάθμιζε τη σχέση πόλης – δημότη – χρήστη.

Και όμως, στο κέντρο της πόλης μας, υπάρχουν σημαντικά σημεία αναφοράς τα οποία επιβάλλεται να αναδειχθούν, επιβάλλεται να γίνουν πιο λειτουργικά. Η Κεντρική Πλατεία, το Δημαρχείο, ο Σιδηροδρομικός Σταθμός, η οδός Δεκελείας, η Πάρνηθος, η Φιλαδελφείας και πλέον το Αρχαίο Θέατρο, μπορούν και επιβάλλεται να αποτελέσουν τις βάσεις, για τη δημιουργία ενός δικτύου πολεοδομικής, οικονομικής και εμπορικής ανάπτυξης του κέντρου των Αχαρνών.
Για να λειτουργήσει αυτό το δίκτυο ανάπτυξης, είναι απαραίτητη η δημιουργία κατάλληλων υποδομών. Και τι σημαίνει κατάλληλες υποδομές; Σημαίνει καταρχήν, να δημιουργηθούν συνθήκες ποιοτικής σύνδεσης, μεταξύ των σημαντικών σημείων του κέντρου.
Στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αναπλάσεων, θα πρέπει να δημιουργηθούν ανετα πεζοδρόμια, ασφαλείς πεζόδρομοι χωρίς εμπόδια και αυτοκίνητα, χώροι στάθμευσης και πρασίνου. Όλα αυτά αποτελούν προϋπόθεση για να αγαπήσουμε πάλι το κέντρο της πόλης, θεωρούνται αναγκαίες δράσεις για να δωθεί αναπτυξιακή ώθηση στα καταστήματα.
Θα πρότεινα σε όλους μας ένα απλό πείραμα. Να περπατήσουμε από το Δημαρχείο μέχρι την πλατεία. Δυστυχώς, θα μετρήσουμε δεκάδες φορές που θα αναγκαστούμε να κατέβουμε από το πεζοδρόμιο στο οδόστρωμα, επειδή για παράδειγμα στα στενά πεζοδρόμια δεν χωράμε ταυτόχρονα με τον απέναντι πεζό ή επειδή κάποιος στάθμευσε παράνομα ή επειδή ο καταστηματάρχης τοποθέτησε τη γλάστρα ή τη διαφημιστική του πινακίδα. Θα μετρήσουμε δεκάδες φορές που αυτοκίνητα περνούν δίπλα μας με μεγάλη ταχύτητα, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα.
Τέτοιες συνθήκες στην καθημερινότητά μας συμβάλλουν αθροιστικά στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, στο μαρασμό του κέντρου, στην εμπορική απαξίωση των τοπικών καταστημάτων.
Κρίνω ότι η έμφαση στην αλλαγή της εικόνας του κέντου της πόλης είναι αναγκαία, είναι επιτακτική, στα πλαίσια ενός νέου συνολικού οράματος για την πόλη, για τον νέο Δήμο Αχαρνών. Ένα καινούργιο δίκτυο πεζοδρομήσεων, σε συνδυασμό με εξασφάλιση χώρων στάθμευσης με λιγότερη χρήση αυτοκινήτου και πιθανόν με αναβασθμισμένη λειτουργία της τοπικής συγκοινωνίας, θα αλλάξει σημαντικά τον τόπο που ζούμε καθημερινά, θα δώσει πραγματική ώθηση στην ανάπτυξη, θα μας κάνει να αγαπήσουμε πάλι τον τόπο μας.
Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος
Χωροτάκτης – Πολεοδόμος Μηχανικός, MSc

* Αρθρο που δημοσιεύθηκε στα Αχαρναϊκά Νέα στις 10.6.2010