Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Πως δημιουργήθηκαν διαχρονικά τα χρέη από τις αποζημιώσεις


Με αφορμή την ιστορία των ληξιπροθέσμων για τα οποία θα ακουστούν πολλά και φοβάμαι ότι θα βρουν την ευκαιρία ορισμένοι να κάνουν πολιτική σπέκουλα (ήδη ξεκίνησαν), προσωπικά νοιώθω την υποχρέωση να βοηθήσω στην κατευθυνση της ενημέρωσης.
Ο Δήμος Αχαρνών τα τελευταία 30 χρόνια παρουσίασε τεράστια δυναμική επεκτάσεων του σχεδίου πόλης, με χιλιάδες στρέμματα σε πολλές περιοχές να μετατρέπονται από χωράφια σε οικόπεδα εντός σχεδίου.
Η διαδικασία ένταξης στο σχέδιο πόλης  βασίζεται στο Ν. 1337/1983.
Σύμφωνα με το Ν. 1337/1983 όταν εντάσσονται περιοχές στο σχέδιο πόλης οι ιδιοκτήτες συνεισφέρουν σε γη και χρήμα προκειμένου να  δημιουργηθούν οι υποδομές και να εξασφαλιστούν οι κοινόχρηστοι χώροι.
Το πώς εισφέρει κάθε ιδιοκτησία βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο και άλλους παράγοντες. Σε περιοχές όπου οι ιδιοκτησίες είναι μικρές (κάτω από 500 τ.μ) δυστυχώς δεν προκύπτουν σε όφελος του Δήμου σημαντικές εισφορές σε γη.
Όμως ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να εξασφαλίσει ορισμένες μίνιμουμ εκτάσεις για υποδομές, κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους. Για το Δήμο Αχαρνών εξαιτίας των ανωτέρω και άλλων λόγων επίσης, προέκυπτε πάντα αρνητικό ισοζύγιο εκτάσεων. Δηλαδή σε μια περιοχή 1000 στρεμμάτων που εντασσόταν στο σχέδιο, το ίδιο το σχέδιο προέβλεπε για παράδειγμα 350 στρέμματα για κοινόχρηστα, κοινωφελή και δρόμους. Αλλά από τις εισφορές σε γη εξασφαλίζονταν μόνο 250 στρέμματα! Αρα ο Δήμος ήταν υποχρεωμένος να απαλλοτριώσει άλλα 100 στρέμματα.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε μια περιοχή με 600 ευρώ το τ.μ. (εμπορική αξία) ο Δήμος, πριν καν ρίξει ένα μέτρο άσφαλτο ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει 100 στρέμματα Χ 600 ευρώ=60.000.000. Ναι, 60 εκατομμύρια !
Οι εισφορές σε χρήμα στην ίδια περιοχή των ιδιωτών προς το Δήμο πόσες είναι; Από τα 1000 στρέμματα έμειναν 650 στρέμματα ιδιόκτητα. Από αυτά οι ιδιοκτήτες πληρώνουν ως εισφορά σε χρήμα το 10% δηλαδή 65 στρέμματα. Σε ποια τιμή; Μα στην αντικειμενική! Δηλαδή 250 ευρώ! Αρα ο Δήμος θα πάρει από τους ιδιοκτήτες 250 ευρώ Χ 65 στρέμματα= 16.250.000
Και μάλιστα αυτά τα χρήματα ο δήμος τα παίρνει σε εξαμηνιαίες δόσεις επί 12 φορές. Δηλαδή σε έξι χρόνια θεωρητικά!
Όπως θα παρατηρείτε ο Δήμος πληρώνεται με αντικειμενική αξία (250 ευρώ/τμ), ενώ πληρώνει με τιμές εμπορικές (600 ευρώ/τμ)! Γιατί αυτό προκύπτει όποτε προσφέυγει ένας ιδιοκτήτης στα δικαστήρια.
Άρα μέχρι τώρα ο Δήμος για μια μόνο περιοχή έχει «μπει μέσα» περίπου 45 εκατομμύρια που οφείλει σε αποζημιώσεις  και απαλλοτριώσεις χωρίς καν να έχει ξεκινήσει έστω ένα έργο υποδομής.
Αν σκεφτούμε ότι οι περιοχές που μπήκαν στο σχέδιο τα τελευταία 30 χρόνια είναι πολλών χιλιάδων στρεμμάτων αυτομάτως κάνουμε αναγωγή σε χρέη δεκάδων εκατομμυρίων του Δήμου προς τους δημότες!
Αυτό είναι ένα πρώτο κείμενο προκειμένου να αντιληφθεί ο δημότης γιατί ένας δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε μια ένταξη στο σχέδιο πόλης, ειδικά όταν αυτός ο Δήμος είναι ο Δήμος Αχαρνών. Γιατί όταν  το ζήτημα των εντάξεων συνδυάζεται με κακοδιαχείριση και πολιτικές ψηφοθηρίας τότε το χρέος απλά γίνεται τεράστιο.. άσβεστο!
* Τα νούμερα που αναφέρονται είναι σε όλες τις περιπτώσεις κατά προσέγγιση αλλά δεν απέχουν από την ουσία