Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Πως θα λειτουργήσει το σύστημα διαχείρισης στάθμευσης (αναδημοσίευση από www.acharnorama.gr)


Όπως σίγουρα έχουν παρατηρήσει οι περισσότεροι επισκέπτες του Κέντρου, έχουν ήδη εγκατασταθεί 3 πίνακες ενημέρωσης για τη διαχείριση της στάθμευσης στους δρόμους γύρω από την κεντρική πλατεία. Πως θα είναι η λειτουργία του συστήματος και για ποιο λόγο εγκαταστάθηκε; Σε ερώτηση μας σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα στον αρμόδιο Δημοτικό Σύμβουλο Παναγιώτη Αναγνωστόπουλο λάβαμε την εξής απάντηση:

«Το Σύστημα Διαχείρισης Στάθμευσης το οποίο ξεκινήσαμε να υλοποιούμε στο κέντρο της πόλης αποτελεί μια πρωτοποριακή πιλοτική εφαρμογή σε περισσότερες από 120 θέσεις. Η ανάγκη για αυτή την εφαρμογή προκύπτει προκειμένου οι διατιθέμενες θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της πόλης να χρησιμοποιούνται με σύνεση και όχι καταχρηστικά όπως κατά κόρο συμβαίνει σήμερα από ορισμένους κατόχους οχημάτων.
Με την εφαρμογή του συστήματος 3 κατηγορίες χρηστών θα έχουν όφελος:
1) οι μόνιμοι κάτοικοι για τους οποίους θα εξασφαλίζονται μόνιμες και σταθερές θέσεις
2) οι επισκέπτες οι οποίοι ερχόμενοι στο κέντρο θα γνωρίζουν σε ποιες οδούς θα βρουν και αν θα βρουν ελεύθερες θέσεις στάθμευσης
3) οι καταστηματάρχες οι οποίοι θα επωφεληθούν από τη συνεχή εναλλαγή χρηστών που θα έχει ως αποτέλεσμα την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών.
Και επειδή θα ρωτήσει ο καθένας τι θα κοστίζει όλο αυτό στο δημότη της πόλης η απάντηση είναι πολύ απλή. Δεν είναι εισπρακτικό το σύστημα. Αντίθετα προτείνεται ένα αρχικό διάστημα περίπου 20-30 λεπτών να είναι δωρεάν και μετά να αρχίζει κλιμακωτή χαμηλή χρέωση από 50 λεπτά των ώρα. Η λογική της χρέωσης είναι τέτοια ώστε να μας υπενθυμίζει ότι στο κέντρο της πόλης έχουν δικαίωμα να έρθουν όλοι και να εξυπηρετηθούν. Δεν είναι δυνατόν όποιος προλαβαίνει να καταλαμβάνει μια θέση το πρωί, να αφήνει το όχημα για ολόκληρη τη μέρα επειδή αυτό δεν έχει κανένα κόστος για τον ίδιο. Ας μην ξεχνάμε ότι την ίδια στιγμή που κάποιος «ξεχνάει» το όχημά του παρκαρισμένο, κάποιοι άλλοι ψάχνουν επιβαρύνοντας τους δρόμους και σπαταλώντας χρήματα σε καύσιμα αλλά και πολύτιμο χρόνο.

Το σύστημα θα λειτουργεί τόσο έξυπνα (με τα έως τώρα δεδομένα αποτελεί την πιο έξυπνη εφαρμογή στάθμευσης που έχει εφαρμοστεί σε πανελλαδικό επίπεδο) που θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο καθένας από εμάς ανεξαρτήτως ηλικίας. Κατά την άποψη μου τα περισσότερα προβλήματα σε μια πόλη τα δημιουργεί η έλλειψη τήρησης κανόνων είτε συλλογικά είτε ατομικά. Άλλωστε στην κατεύθυνση της τήρησης κανόνων κινούνται όλες οι δράσεις και παρεμβάσεις του Αντιδημάρχου Υποδομών κ. Παναγιώτη Γκίκα στο κέντρο και ήδη τα αποτελέσματα είναι ορατά. Αυτή η εφαρμογή λοιπόν της στάθμευσης, αποτελεί ένα μέτρο που θα έχει ΜΟΝΟ ωφελημένους χρήστες και θα κάνει το κέντρο της πόλης περισσότερο ανθρώπινο και προσιτό. Τις επόμενες ημέρες θα καλέσουμε τους καταστηματάρχες για να τους ενημερώσουμε για τον τρόπο εφαρμογής στον οποίο θα μπορούν και ίδιοι να συμμετέχουν καθώς το σύστημα παρέχει απόλυτη ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις ανάγκες της πόλης. Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους συνδημότες μας Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!»