Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Ο φαύλος κύκλος κράτους - πολιτών: Γιατί θα ξαναθρηνήσουμε νεκρούς από πλημμύρες.



Τα προβλήματα των πλημμυρών και των φυσικών καταστροφών έρχονται κυρίως ως αποτέλεσμα της άναρχης πολεοδόμησης, την οποία επέτρεψε το δήθεν «κοινωνικό» κράτος εδώ και κάποιες δεκαετίες. Από παλιά, χτίζαμε αυθαίρετα σπιτάκια όπου είχαμε την τύχη να έχουμε κάποιο μικρό οικοπεδάκι.

Στη συνέχεια, εμείς οι αυθαίρετοι είχαμε την απαίτηση η αυθαιρεσία να γίνει νόμιμη.
Ερχόταν λοιπόν το ανίκανο κράτος (το λέμε και κοινωνικό κράτος όταν βολεύει) και νομιμοποιούσε την αυθαιρεσία με ελλιπείς μελέτες και ανύπαρκτες υποδομές. Έτσι ο αυθαιρετούχος γινόταν ως δια μαγείας νόμιμος, το κράτος μείωνε τα προβλήματα επιφανειακά και οι πολιτικοί είχαν κάνει τη δουλειά τους. Φυσικά στις ερχόμενες εκλογές ο κόσμος ανταπέδιδε το καλό που του έκαναν και έτσι το σύστημα εξασφάλιζε τη συνέχειά του.

Τόσο απλά τα παράνομα βαφτίζονταν νόμιμα. Όμως, αφού δεν ήταν σωστά καμωμένα εξ’ αρχής τα πράγματα, η φύση έκανε τη δουλειά της όπως ξέρει και πλημμύριζε τις περιοχές που είχαν βαφτιστεί νόμιμες. Κακή ώρα όπως τώρα στην Μάνδρα , πριν χρόνια στο Μενιδι με νεκρούς κ.ο.κ.

Μετά από μια σειρά από πλημμύρες κάποιοι φωστήρες σκέφτηκαν το εξής. Δεν μπορεί να γίνονται τόσο απλά οι νομιμοποιήσεις και οι εντάξεις στο σχέδιο. Θα κάνουμε πιο πολλές μελέτες – κυρίως γεωλογικές για να βλέπουμε τι γίνεται με τα ρέματα και τις πλημμύρες. Μεταξύ μας, σωστή ήταν αυτή ανάγκη για γεωλογικές μελέτες.

Σε κάποιες περιπτώσεις λοιπόν, έγιναν καλύτερες μελέτες, έγιναν γεωλογικές μελέτες και πάλι νομιμοποιήθηκε η αυθαιρεσία. Τώρα ήταν λίγο πιο νόμιμη η αυθαιρεσία από παλιότερα. Έλα όμως που είχαμε πάλι πλημμύρες. Ε πώς να μην ξανασυμβούν όμως, αφού δεν αρκούσαν μόνο οι μελέτες. Τα έργα; Που ήταν τα έργα; Αλλά έλα μου, που τα έργα σε μια περιοχή που έχει ήδη χτιστεί, είναι τεράστια και πολύ πιο ακριβά. Συνήθως  δεν γίνονται ποτέ ή γίνονται σε βάθος δεκαετιών και αποσπασματικά.

Ετσι φτάσαμε στο άλλο άκρο. Κανείς να μην κάνει τίποτα και φυσικά κανείς να μην φταίει, εκτός από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι υπάλληλοι και οι υπηρεσίες μετά από τις διάφορες πλημμύρες που έγιναν κατά καιρούς, πήγαν πράγματι στο άλλο άκρο. Έγιναν πολύ αυστηροί στις απαιτήσεις τους προκειμένου να αποφεύγουν τις ευθύνες Καμία μελέτη δεν εγκρίνεται αν δεν είναι υπερπλήρης. Κάθε φορά που οδεύει μια μελέτη για έγκριση ζητούν με νέα έγγραφα και δώστου κι άλλα έγγραφα και νέα δεδομένα.  Και έτσι οι μελέτες δεν εγκρίνονται σχεδόν ποτέ. Και τα αυθαίρετα μένουν αυθαίρετα αλλά φυσικά δε φταίνε όσοι τα έχτισαν. Γιατί να φταίνε όσοι έχτισαν ένα σπιτάκι – ας είναι και μέσα στο ρέμα- αφού το κράτος καθυστερεί τόσα χρόνια. Φυσικά το κράτος ποτέ δεν γκρεμίζει το βιός του κοσμάκη ακόμα και αν βρίσκεται χτισμένο μέσα στο ποτάμι.

Το κράτος επίσης, από την άλλη καθυστερεί γιατί φταίνε οι άλλες υπηρεσίες που δεν του φέρνουν ολοκληρωμένες μελέτες. Δηλαδή οι Δήμοι. Αλλά οι άλλες υπηρεσίες, δηλαδή οι Δήμοι δε φταίνε γιατί δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τις μελέτες, επειδή το κράτος έχει περικόψει πόρους.

Κάνω λοιπόν μια πολύ εύκολη προφητεία. Πάλι θα θρηνήσουμε νεκρούς. Και στο Μενίδι και στη Μάνδρα και στην Εκάλη ίσως. Γιατί αυτή η διαπλοκή κουτοπόνηρων πολιτών, «κοινωνικής» πολιτικής βολέματος με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές, ανίκανων πολιτικών και ευθυνόφοβων υπαλλήλων είναι ένας φαύλος κύκλος. Στον οποίο συμμετέχουμε πολλοί από εμάς - ίσως οι περισσότεροι - γιατί αυτό μας βολεύει. Εκτός αν θα είμαστε εμείς οι επόμενοι νεκροί και απλά θα την έχουμε πατήσει.  Πάντως αν δεν είμαστε εμείς οι νεκροί, σίγουρα θα είναι κάποιοι άλλοι. Πάντως θα είναι.